Έλεγχος σε κάθε εφαρµογή

Όταν ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε φακούς επαφής, σας συμβουλεύουμε να επισκεφτείτε έναν Εφαρμοστή Φακών Επαφής (Οπτικό ή Οπτικό – Οπτομέτρη).
Κατά την πρώτη επίσκεψή σας στον Εφαρμοστή Φακών Επαφής, θα σας ζητήσει να ενημερωθεί σε θέματα που αφορούν στη γενικότερη υγεία σας και το οφθαλμολογικό σας ιστορικό.

Όταν ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε φακούς επαφής, σας συμβουλεύουμε να επισκεφτείτε έναν Εφαρμοστή Φακών Επαφής (Οπτικό ή Οπτικό – Οπτομέτρη).

Κατά την πρώτη επίσκεψή σας στον Εφαρμοστή Φακών Επαφής, θα σας ζητήσει να ενημερωθεί σε θέματα που αφορούν στη γενικότερη υγεία σας και το οφθαλμολογικό σας ιστορικό. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων με διαθλαστικές ανωμαλίες μπορούν να διορθώσουν την όραση τους με τη χρήση φακών επαφής, η οποία, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι λειτουργικότερη σε σύγκριση με τα γυαλιά οράσεως.

Ο Εφαρμοστής Φακών Επαφής θα αξιολογήσει τις μετρήσεις παραμέτρων κερατοειδή, σύσταση και ποιότητα δακρύων κ.α. και θα διαπιστώσει εάν κι εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ασφαλώς φακούς επαφής. Τέλος, θα συζητήσει μαζί σας για τις εξατομικευμένες ανάγκες σας όπως προκύπτουν από τον τρόπο ζωής σας, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα όρασης. Με βάση τις παραπάνω πληροφορίες, θα επιλεγούν οι κατάλληλοι φακοί επαφής για εσάς.

Πριν από την επίσκεψή σας στον Εφαρμοστή Φακών Επαφής (Οπτικό ή Οπτικό – Οπτομέτρη), σκεφτείτε πότε και πού θέλετε να φοράτε φακούς επαφής: καθημερινά, σε όλες τις δραστηριότητες, μόνο στις εξόδους σας, στην ενασχόλησή σας με τα αθλήματα, ή απλά σε εξαιρετικές περιπτώσεις;

Ο Εφαρμοστής Φακών Επαφής, παρέχει τη δυνατότητα διαγνωστικής εφαρμογής με φακούς, ώστε να μπορέσει να αξιολογήσει αντικειμενικά την εφαρμογή και την όραση. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν πρόκειται για φακούς επαφής ειδικής κατασκευής και σχεδιασμού, όπως συμβαίνει στη διόρθωση του αστιγματισμού, της πρεσβυωπίας, και, στις ειδικές εφαρμογές των σκληρών αεροδιαπερατών φακών επαφής, των κερατοκωνικών κλπ.

Η ασφαλής χρήση των φακών επαφής, προϋποθέτει τα εξής:

– προκαταρκτικές μετρήσεις της όρασης και των οφθαλμών

– εκμάθηση ορθής χρήσης (τοποθέτηση και αφαίρεση φακών από τα μάτια)

– εκμάθηση φροντίδας των φακών (καθαρισμός και κανόνες υγιεινής)

– έλεγχος εφαρμογής των φακών και όρασης

– αγορά σύμφωνα με τις συστάσεις του κατασκευαστή και του πώς σας ορίζει ο εφαρμοστής σας

Συνοψίζοντας, θυμηθείτε ότι:

  • οι Εφαρμοστές Φακών Επαφής (Οπτικοί ή Οπτικοί – Οπτομέτρες) είναι οι μόνοι που μπορούν να σας συμβουλέψουν υπεύθυνα. Τόσο για το εάν είστε κατάλληλοι για εφαρμογή φακών επαφής, όσο και για το ποιοί φακοί ενδείκνυνται για τις δικές σας ανάγκες
  • αγοράζετε φακούς επαφής για πρώτη φορά, ΜΟΝΟ αφού έχει προηγηθεί ο σωστός κλινικός έλεγχος
  • δεν πρέπει να αλλάζετε ποτέ τους φακούς σας ή τον τρόπο που τους χρησιμοποιείτε, χωρίς να συμβουλευτείτε τον ειδικό εφαρμοστή φακών επαφής
  • υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι φακών επαφής και κάθε τύπος απαιτεί εξατομικευμένο έλεγχο εφαρμογής προκειμένου να αξιολογηθεί η καταλληλότητά του