Συχνές Ερωτήσεις

Για περισσότερες πληροφορίες για κάθε θέμα που σχετίζεται με τους φακούς επαφής, συμβουλευτείτε τον Εφαρμοστή Φακών Επαφής (Οπτικό ή Οπτικό – Οπτομέτρη).

Για περισσότερες πληροφορίες για κάθε θέμα που σχετίζεται με τους φακούς επαφής, συμβουλευτείτε τον Εφαρμοστή Φακών Επαφής (Οπτικό ή Οπτικό – Οπτομέτρη).

1. Τι θα πρέπει να κάνω για να βάλω φακούς επαφής;

Εάν θέλετε να φορέσετε φακούς επαφής, πρέπει να ξεκινήσετε με το να συμβουλευτείτε έναν Εφαρμοστή Φακών Επαφής (Οπτικό ή Οπτικό – Οπτομέτρη), για το εάν μπορείτε να φορέσετε φακούς επαφής. Μόνο οι Εφαρμοστές Φακών Επαφής μπορούν να σας συμβουλέψουν για το εάν μπορείτε να φορέσετε, καθώς και για το ποιοί φακοί επαφής είναι κατάλληλοι για εσάς.

2. Τι να περιμένω όταν πάω να συμβουλευτώ έναν ειδικό για την εφαρμογή φακών επαφής?

Η διαπίστωση της κατάστασης υγείας των ματιών σας από τον Εφαρμοστή Φακών Επαφής, θα καθορίσει εάν είστε κατάλληλοι για χρήση φακών επαφής, ενώ οι μετρήσεις των ματιών σας θα υποδείξουν και τον καταλληλότερο τύπο φακού. Επίσης, πριν δοκιμάσετε τους φακούς επαφής σας, θα συζητήσετε για τις οπτικές σας απαιτήσεις και τις απαιτήσεις του τρόπου ζωής σας, ώστε να έχετε τους φακούς επαφής που ανταποκρίνονται στις δικές σας ανάγκες – τόσο τις κλινικές όσο και της καθημερινότητας.

3. Πώς πρέπει να επιλέξω έναν Εφαρμοστή Φακών Επαφής (Οπτικό ή Οπτικό – Οπτομέτρη);

Ο Εφαρμοστής Φακών Επαφής:

  • είναι κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος
  • διαθέτει τον διαγνωστικό εξοπλισμό λήψης όλων των απαραίτητων δεδομένων για την ορθή επιλογή των φακών επαφής καθώς και κατάλληλο εξοπλισμό για τον έλεγχο της εφαρμογής των φακών επαφής και της όρασης του χρήστη
  • διαθέτει πρόσβαση σε διάφορους τύπους φακών επαφής σε σχέση με τα υλικά αλλά και το χρόνο χρήσης των φακών επαφής από το χρήστη. Υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικοί τύποι φακών επαφής, των οποίων η εφαρμογή απαιτεί και την αντίστοιχη γνώση για τον έλεγχο της σωστής λειτουργίας τους. Κάθε τύπος φακού, προκειμένου να δείτε εάν ικανοποιεί τις δικές σας απαιτήσεις, θα πρέπει να σας εφαρμοστεί.

Επίσης, μπορείτε να επικοινωνήσετε και με τους παρακάτω θεσμικούς φορείς και επιστημονικές ενώσεις, προκειμένου να θέσετε τυχόν ερωτήματα:

– Πανελλήνια Ένωση Οπτικών & Οπτομετρών – ΠΕΟΟ (τηλ: 210 5232616)

– Σύλλογος Οπτικών & Οπτομετρών Βορείου Ελλάδος – ΣΟΟΒΕ (τηλ: 2310 534256 & 2310 325866)

– Ελληνική Ακαδημία Οπτομετρίας – ΕΑΟ (τηλ: 210 8085051)

4. Μπορεί κάποιος να φορέσει φακούς επαφής;

Σήμερα, σχεδόν όλοι μπορούν να επωφεληθούν από τη χρήση των φακών επαφής. Τα περισσότερα προβλήματα όρασης μπορούν να διορθωθούν με φακούς επαφής και η πρόοδος στα υλικά των φακών και τη σύνθεση των διαλυμάτων, κάνουν τη χρήση των φακών επαφής απλούστερη, πιο βολική και πιο άνετη από ποτέ.

5. Έχω δοκιμάσει φακούς επαφής στο παρελθόν χωρίς επιτυχία. Μπορώ να προσπαθήσω ξανά;
Ναι. Έρευνες έχουν δείξει ότι πολλοί άνθρωποι που σταμάτησαν στο παρελθόν να χρησιμοποιούν φακούς επαφής, σήμερα, με τους σύγχρονους φακούς επαφής, μπορούν να βρουν μία λύση που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους. Τα σχέδια των φακών και τα υλικά εξελίσσονται συνεχώς – ζητήστε από τον Εφαρμοστή Φακών Επαφής (Οπτικό ή Οπτικό – Οπτομέτρη), να σας ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα.

6. Πώς μπορώ να μάθω εάν οι φακοί επαφής είναι κατάλληλοι για εμένα;

Ο Εφαρμοστής Φακών Επαφής (Οπτικός ή Οπτικός – Οπτομέτρης), θα σας εφαρμόσει φακούς επαφής ώστε να μπορέσετε να δείτε πώς τους αισθάνεστε και στη συνέχεια θα ελέγξετε την καταλληλότητα του φακού ως προς την εφαρμογή και τις ανάγκες όρασής σας. Μόλις δοκιμάσετε τους φακούς, εσείς και ο Εφαρμοστής Φακών Επαφής μπορείτε να αποφασίσετε από κοινού εάν οι φακοί επαφής είναι κατάλληλοι για εσάς.

7. Μπορώ να δοκιμάσω φακούς επαφής πριν αποφασίσω αν θα τους φορέσω;

Οι Εφαρμοστές Φακών Επαφής (Οπτική ή Οπτικοί – Οπτομέτρες), συνήθως προσφέρουν μία δοκιμή, ώστε να μπορέσετε να πάρετε τους φακούς μαζί σας για να δείτε πώς σας βολεύουν. Πριν τους πάρετε για δοκιμή, θα πρέπει να μάθετε πώς να φροντίζετε τους φακούς σας, να τους εφαρμόζετε στο μάτι και να τους αφαιρείτε. Μόλις βάλετε τους φακούς, θα πρέπει να ελεγχθεί η υγεία των ματιών σας και να ολοκληρωθεί η εφαρμογή τους.

8. Τι είδους φακούς επαφής πρέπει να φορέσω;

Ο Εφαρμοστής Φακών Επαφής (Οπτικός ή Οπτικός – Οπτομέτρης), θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε για τον καλύτερο τύπο φακού ανάλογα με τις ανάγκες σας και τον τρόπο ζωής σας, και, να σας συμβουλεύσει πόσο συχνά θα πρέπει να τα αντικαταστήσετε.

9. Είναι όλοι οι φακοί επαφής οι ίδιοι;

Όχι. Υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικοί τύποι φακών επαφής και κάθε τύπος φακού πρέπει να εφαρμοστεί στο μάτι προκειμένου να αξιολογηθεί εάν ικανοποιεί τις δικές σας απαιτήσεις. Ο τύπος των φακών επαφής που φοράτε ή ο τρόπος που φοράτε τους φακούς σας, δεν πρέπει ποτέ να αλλάξει χωρίς την συμβουλή του Εφαρμοστή Φακών Επαφής (Οπτικού ή Οπτικού – Οπτομέτρη).

10. Είμαι πολύ νέος για φακούς επαφής;

Τα παιδιά, ακόμα και τα βρέφη σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορούν να είναι κατάλληλοι χρήστες φακών επαφής. Έρευνες έχουν δείξει ότι η εφαρμογή φακών επαφής στα παιδιά μπορεί να έχει μεγάλη επιτυχία και οφέλη. Τώρα που οι περισσότεροι φακοί επαφής αντικαθίστανται συχνά, δεν υπάρχει λόγος να περιμένετε να φορέσετε φακούς επαφής όταν τα μάτια σας σταματήσουν να αναπτύσσονται.

11. Είμαι πολύ μεγάλος για φακούς επαφής;

Με τους σύγχρονους φακούς, δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο η ηλικία πρέπει να αποτελεί εμπόδιο. Διαθλαστικοί και πολυεστιακοί φακοί επαφής είναι διαθέσιμοι για όσους χρειάζονται διαφορετικές δυνατότητες φακών. Πχ: για εργασία σε απόσταση, για εργασία κοντά, ή, μπορεί να θέλετε να φοράτε φακούς επαφής κάποιες φορές και γυαλιά το υπόλοιπο διάστημα.

12. Μπορώ να φοράω φακούς επαφής για να αθλούμαι;

Ναι, οι φακοί επαφής έχουν πολλά πλεονεκτήματα για τον αθλητισμό, επειδή παρέχουν ολόπλευρη, φυσική όραση, είναι πιο σταθεροί από τα γυαλιά και δεν επηρεάζονται από βροχή, ομίχλη ή αντανακλάσεις. Επιτρέπουν τη χρήση προστατευτικών γυαλιών ή γυαλιών ηλίου και έχουν χαμηλό κίνδυνο στο να καταστραφούν, ή και τραυματισμού. Ποιό είδος φακού επαφής είναι καλύτερο για τον αθλητισμό; Οι μαλακοί φακοί επαφής είναι γενικά η καλύτερη επιλογή για ενεργά αθλήματα, καθώς αυτοί τείνουν να κινούνται λιγότερο στο μάτι σε σύγκριση με τους σκληρούς αεροδιαπερατούς φακούς (rigid gas permeable – RGP) και είναι λιγότερο πιθανό να απομακρυνθούν. Για υπαίθρια αθλήματα και αθλήματα στη φύση, οι φακοί επαφής μπορούν να έχουν ενσωματωμένη την προστασία από υπεριώδες (UV) φως.

13. Μπορούν οι φακοί επαφής να προστατεύσουν τα μάτια μου από τον ήλιο;

Ορισμένοι φακοί επαφής διαθέτουν φίλτρο προστασίας UV (Ultra Violet / Υπεριώδους Ακτινοβολίας) που βοηθά στην προστασία από τη βλαβερή ακτινοβολία UV στον κερατοειδή και στο μάτι. Οι φακοί επαφής με UV προστασία ΔΕΝ αντικαθιστούν τα γυαλιά με UV προστασία όπως τα γυαλιά ηλίου, γιατί δεν καλύπτουν πλήρως το μάτι και την περιοχή γύρω από αυτό. Θα πρέπει να συνεχίσετε να φοράτε γυαλιά με UV προστασία όπως σας έχουν συμβουλέψει.

14. Πόσο κοστίζουν οι φακοί επαφής;

Το κόστος των φακών επαφής ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του φακού και τη συχνότητα αντικατάστασης που ορίζεται από τον κατασκευαστή. Έχετε υπόψη, ότι μπορεί να χρειαστεί να πληρώσετε και για τις εξετάσεις που θα διαγνώσουν το εάν μπορείτε να φοράτε φακούς επαφής, καθώς και το ποιός τύπος είναι ο ενδεικνυόμενος για εσάς.

15. Τι θα μου συνιστούσατε σε σχέση με την αγορά φακών επαφής από το διαδίκτυο?;

Ο τρόπος διαθέσεως των φακών επαφής και των συναφών με την όραση ειδών καθορίζεται αποκλειστικά από την ελληνική νομοθεσία, η οποία απαιτεί συγκεκριμένες προδιαγραφές (άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, εξοπλισμό, κτιριακές υποδομές κα). Όπως με όλα τα προϊόντα που διατίθενται στο διαδίκτυο έτσι και για την  αγορά φακών επαφής χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τον καταναλωτή.

Εάν προτίθεστε να κάνετε αγορά φακών επαφής από το διαδίκτυο, συνιστάται προηγουμένως η κλινική αξιολόγηση από Εφαρμοστή Φακών Επαφής (Οπτικό ή Οπτικό – Οπτομέτρη), προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα στη χρήση τους.

16. Είναι άνετοι οι φακοί επαφής;

Οι φακοί επαφής παρέχουν εξαιρετική άνεση και όραση. Οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν ότι είναι τόσο εύκολο στη χρήση που ξεχνούν ότι φορούν φακούς επαφής. Ο Εφαρμοστής Φακών Επαφής, θα σας βοηθήσει να βρείτε τους πιο άνετους φακούς για τις ανάγκες σας.

17. Δεν μου αρέσει η ιδέα να βάλω κάτι στο μάτι μου. Μπορώ να φοράω φακούς επαφής;

Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για ένα φακό που αγγίζει τα μάτια τους ή για την εφαρμογή του, παρότι δύνανται να χρησιμοποιούν φακούς επαφής. Δοκιμάστε και δείτε οι ίδιοι πόσο άνετοι μπορεί να είναι. Οι μαλακοί φακοί μοιάζουν με μια σταγόνα νερού στο μάτι. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν υπάρχει σωστή ενημέρωση και καλή εκμάθηση από τον Εφαρμοστή Φακών Επαφής (Οπτικό ή Οπτικό – Οπτομέτρη), το πρόβλημα της αρχικής φοβίας ξεπερνιέται μέσα σε ελάχιστες μέρες. Γι’ αυτό, είναι πολύ σημαντικό η πρώτη επαφή του καταναλωτή με τον φακό επαφής να γίνεται μέσω του Εφαρμοστή Φακών Επαφής.

18. Είναι δύσκολο να εφαρμοστούν και να αφαιρεθούν οι φακοί επαφής;

Η εφαρμογή και η αφαίρεση των φακών απαιτεί κάποια πρακτική, αλλά σύντομα θα είναι τόσο φυσική όσο το βούρτσισμα των δοντιών σας. Ο Εφαρμοστής Φακών Επαφής (Οπτικός ή Οπτικός – Οπτομέτρης), θα σας βοηθήσει να συνηθίσετε να χειρίζεστε τους φακούς σας και θα είναι στη διάθεσή σας για να σας δώσει τις απαραίτητες συμβουλές.

19. Μπορώ να χάσω φακό επαφής;

Οι φακοί επαφής είναι μάλλον απίθανο να φύγουν από τα μάτια σας, με την προϋπόθεση ότι αποφεύγετε το τρίψιμο των ματιών σας. Μεριμνήστε όταν χειρίζεστε τους φακούς επαφής σας και βεβαιωθείτε ότι έρχονται σε επαφή μόνο με τα καθαρά σας δάχτυλα και τα μάτια σας. Εάν αγγίξουν οποιαδήποτε επιφάνεια εκτός από την θήκη τους, θα πρέπει να τα καθαρίσετε και να τα απολυμάνετε εκ νέου πριν να τους ξαναφορέσετε.

20. Οι φακοί επαφής είναι κακοί για τα μάτια μου;

Οι φακοί επαφής είναι ένας πολύ δημοφιλής και επιτυχημένος τρόπος για να διορθώσετε την όρασή σας, ενώ τα προβλήματα που σχετίζονται με τη χρήση τους είναι σπάνια.

21. Πώς μπορώ να ελέγξω τα μάτια μου για προβλήματα με τους φακούς μου;

Μπορείτε να ελέγχετε τα μάτια σας για τυχόν προβλήματα από τους φακούς επαφής σας, κάθε φορά που τους φοράτε.

Εάν παρατηρείτε κάτι από τα παρακάτω

  • δε νιώθετε άνετα φορώντας τους φακούς σας
  • δε βλέπετε καλά και έχετε θολή όραση
  • δε νιώθετε άνετα με τους φακούς σας στο τέλος της ημέρας
  • έχετε ασυνήθιστες οφθαλμικές εκκρίσεις, ερυθρότητα, κνησμό

αφαιρέστε τους φακούς επαφής σας και επικοινωνήστε άμεσα με τον Εφαρμοστή Φακών Επαφής (Οπτικό ή Οπτικό – Οπτομέτρη), ο οποίος θα σας συμβουλέψει για το τι να κάνετε στη συνέχεια.

22. Μπορεί ένας φακός επαφής να γυρίσει γύρω από το πίσω μέρος του ματιού μου;

Η εξωτερική επικάλυψη του ματιού είναι συνεχής με την εσωτερική επικάλυψη του βλεφάρου. Αν ένας φακός μετακινηθεί από το μπροστινό μέρος του ματιού, μπορεί να εγκατασταθεί κάτω από το άνω ή το κάτω βλέφαρο, αλλά δεν μπορεί να «περάσει» πίσω από το μάτι. Βεβαιωθείτε ότι αφαιρέσατε το φακό που έχει φύγει από τη θέση του.

23. Πρέπει να φοράω καθημερινά τους φακούς επαφής μου;

Όχι. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι τύποι φακών επαφής, όπως οι καθημερινοί μαλακοί φακοί μίας χρήσης, είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι εάν θέλετε να φοράτε φακούς επαφής μόνο ορισμένες ώρες ή περιστασιακά. Ρωτήστε τον Εφαρμοστή Φακών Επαφής (Οπτικό ή Οπτικό – Οπτομέτρη) για συμβουλές σχετικά με τον καλύτερο τύπο φακού για να ταιριάζει στις ανάγκες σας.

24. Ο οπτικός μου είπε ότι έχω αστιγματισμό. Μπορώ να φοράω φακούς επαφής;

Ναι. Σχεδόν όλα τα προβλήματα της όρασης μπορούν τώρα να διορθωθούν με φακούς επαφής, συμπεριλαμβανομένου του αστιγματισμού. Οι μαλακοί φακοί, οι σκληροί αεροδιαπερατοί φακοί και οι διαθλαστικοί ή πολυεστιακοί φακοί, είναι διαθέσιμες επιλογές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να διορθώσουν τον αστιγματισμό. Αυτοί οι φακοί είναι επίσης γνωστοί ως φακοί “toric”.

25. Έχω δύο ζευγάρια γυαλιά, για απόσταση και για ανάγνωση. Μπορώ να φοράω φακούς επαφής;
Ναι. Υπάρχουν πολλές εύχρηστες επιλογές για τη διόρθωση της όρασης με φακούς επαφής. Είναι επιλογή σας να έχετε φακούς επαφής για τις περισσότερες περιπτώσεις ή να συνεχίσετε να φοράτε γυαλιά μόνο για ανάγνωση. Οι φακοί επαφής διπλής ή πολλαπλής εστίασης σας επιτρέπουν να βλέπετε καθαρά σε διάφορες αποστάσεις. Ζητήστε από τον Εφαρμοστή Φακών Επαφής (Οπτικό ή Οπτικό – Οπτομέτρη) να σας εξηγήσει όλες τις διαθέσιμες επιλογές.

26. Φοράω συνήθως πολυεστιακά γυαλιά. Μπορώ να πάρω πολυεστιακούς φακούς επαφής;
Ναι. Οι διαθλαστικοί και πολυεστιακοί φακοί επαφής διατίθενται σε μαλακά και σε σκληρά αεροδιαπερατά υλικά. Ζητήστε από τον Εφαρμοστή Φακών Επαφής (Οπτικό ή Οπτικό – Οπτομέτρη) να σας ενημερώσει σχετικά με τη δοκιμή αυτών των φακών επαφής και για τα πλεονεκτήματα κάθε τύπου φακού.

27. Υποφέρω από αλλεργίες. Μπορώ να φοράω φακούς επαφής;

Οι περισσότεροι άνθρωποι με αλλεργίες μπορούν να φορούν με επιτυχία φακούς επαφής. Με τη σωστή επιλογή των φακών, και, όπου είναι απαραίτητο, με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, όλοι οι ασθενείς πλην εκείνων που πλήττονται σοβαρά από αλλεργίες, μπορούν να συνεχίσουν να φορούν τους φακούς τους. Οι καθημερινοί μαλακοί φακοί μίας χρήσης έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικοί για όσους πάσχουν από εποχιακές αλλεργίες όπως για παράδειγμα καταρροή (hayfever).

28. Έχω στεγνά μάτια. Μπορώ να φοράω φακούς επαφής;

Οι φακοί επαφής δεν αντενδείκνυνται στις περισσότερες περιπτώσεις ξηροφθαλμίας και μπορούν να φορεθούν με επιτυχία ακόμη και σε απαιτητικά περιβάλλοντα. Ρωτήστε τον Εφαρμοστή Φακών Επαφής (Οπτικό ή Οπτικό – Οπτομέτρη) να σας συμβουλέψει σχετικά με τους τύπους φακών και την ανακούφιση της ξηρότητας και ελέγξτε πριν χρησιμοποιήσετε οποιεσδήποτε οφθαλμικές σταγόνες ή παρασκευάσματα ξηροφθαλμίας.

29. Μπορώ να επαναχρησιμοποιήσω τους φακούς επαφής ημερήσιας αντικατάστασης αν είναι ακόμα άνετοι;

Όχι. Οι ημερήσιοι φακοί επαφής είναι σχεδιασμένοι μόνο για μία χρήση και οι φακοί πρέπει να απορρίπτονται μετά από κάθε χρήση. Αυτοί οι φακοί πρέπει να χρησιμοποιούνται αυστηρά για ημερήσια χρήση και δεν προορίζονται ούτε έχουν εγκριθεί για επαναχρησιμοποίηση ή για ολονύκτια χρήση. Οι ημερήσιοι φακοί επαφής έχουν χαμηλό κίνδυνο προβλημάτων όταν χρησιμοποιούνται σωστά.

30. Μπορώ να φορέσω τους μηνιαίους φακούς μου περισσότερο από ένα μήνα;

Όχι. Η άνεση και η απόδοσή τους θα επηρεαστούν εάν επεκτείνετε τη διάρκεια ζωής των φακών σας πέραν του συνιστώμενου διαστήματος. Η χρήση βρώμικων ή κατεστραμμένων φακών μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των ματιών σας. Ακολουθείτε πάντοτε, τα συνιστώμενα από τον Εφαρμοστή Φακών Επαφής (Οπτικό ή Οπτικό – Οπτομέτρη), πρόγραμμα εφαρμογής και συχνότητα αντικατάστασης των φακών επαφής σας.

31. Μπορώ να φορέσω τους φακούς επαφής μου κατά τη διάρκεια της νύχτας;

Μόνο οι φακοί που έχουν εγκριθεί για παρατεταμένη χρήση μπορούν να φορεθούν κατά την διάρκεια του ύπνου αλλά και πάλι μόνο με τη συμβουλή του εφαρμοστή. Ο ύπνος με φακούς επαφής αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης των ματιών ανεξάρτητα από τον τύπο του φακού. Αποφύγετε να κοιμάστε με φακούς παρατεταμένης χρήσης εάν δεν νιώθετε καλά.

32. Έχω ακούσει για φακούς που φοριούνται κατά τη διάρκεια του ύπνου και όχι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τι είναι αυτοί οι φακοί επαφής?

Η ορθοκερατολογία («ortho-K», «αναμόρφωση του κερατοειδούς» ή «διόρθωση όρασης κατά τη διάρκεια της νύχτας») χρησιμοποιεί ειδικά σχεδιασμένους, σκληρούς αεροδιαπερατούς (RGP) φακούς επαφής για να αλλάξει το σχήμα του κερατοειδούς (το διαφανές μπροστινό μέρος του ματιού) κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτοί οι φακοί είναι σχεδιασμένοι να φοριούνται όλη τη νύχτα και να αφαιρούνται το πρωί και να διορθώνουν την όραση χωρίς την ανάγκη γυαλιών ή φακών επαφής κατά τη διάρκεια της ημέρας.

33. Δεν θέλω να φοράω γυαλιά την ημέρα του γάμου μου. Μπορώ να φορώ φακούς επαφής μόνο για εκείνη την ημέρα;

Ναι. Επίσης, μπορεί να διαπιστώσετε ότι υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που προτιμάτε να μην φοράτε γυαλιά, όπως σε μία έξοδο ή κατά την άθλησή σας. Ανεξάρτητα με το πόσο συχνά φοράτε φακούς επαφής, πρέπει να προσέξετε εξίσου τα μάτια σας και τους φακούς όπως εάν θα τους φορούσατε καθημερινά, και, να ακολουθείτε προσεκτικά τις συμβουλές του Εφαρμοστή Φακών Επαφής (Οπτικού ή Οπτικού – Οπτομέτρη).

34. Δεν φοράω γυαλιά αλλά θα ήθελα να αλλάξω το χρώμα των ματιών μου. Μπορώ να πάρω έγχρωμους φακούς;

Μπορείτε να πάρετε φακούς επαφής που αλλάζουν το χρώμα των ματιών σας. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, είναι ωφέλιμο για εσάς να έχετε συμβουλές για μία σωστή εφαρμογή και προδιαγραφές φακών από έναν εφαρμοστή. Θα πρέπει να λαμβάνετε τον ίδιο βαθμό φροντίδας όταν φοράτε αυτούς τους φακούς όπως με οποιοδήποτε άλλο φακό και να ακολουθήσετε τις συνιστώμενες διαδικασίες για τη φροντίδα τους.

35. Μπορώ να φορέσω τους φακούς επαφής μου για κολύμπι;

Συνιστάται στους χρήστες φακών επαφής να μην φορούν τους φακούς επαφής τους για κολύμβηση – ή σε υδρομασάζ ή κατά το ντους ή για να κάνουν θαλάσσια σπορ – εκτός αν φορούν τα ειδικά για αυτά τα σπορ γυαλιά και προστατεύουν τους φακούς επαφής. Μετά το κολύμπι – ή αν οι φακοί αφαιρούνται και αποθηκεύονται κατά την κολύμβηση – οι φακοί επαφής θα πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται σε νέο διάλυμα προτού εφαρμοστούν ξανά στα μάτια. Είναι ωφέλιμο, οι τακτικοί κολυμβητές να μιλήσουν με Εφαρμοστή Φακών Επαφής (Οπτικό ή Οπτικό – Οπτομέτρη), για να τους προμηθεύσει ημερήσιους φακούς επαφής για να φορούν με τα γυαλιά της κολύμβησης ενώ κολυμπούν. Οι χρήστες ημερήσιων φακών επαφής μιας χρήσης, θα πρέπει πάντα να τα αφαιρούν και να τα απορρίπτουν αμέσως μετά το κολύμπι.

36. Ποιες προφυλάξεις πρέπει να λάβω με τους φακούς μου όταν ταξιδεύω;

Βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει όλους τους φακούς επαφής που χρειάζεστε μαζί σας, συμπεριλαμβανομένων των εφεδρικών, καθώς και την θήκη αποθήκευσης και τα διαλύματά τους εάν έχετε επαναχρησιμοποιούμενους φακούς. Οι ημερήσιοι φακοί επαφής μπορεί να είναι οι κατάλληλοι όταν ταξιδεύετε σε δύσκολες ή ανθυγιεινές συνθήκες ή να ενδείκνυνται οι φακοί που επιτρέπουν ευελιξία στη χρήση. Ρωτήστε τον Εφαρμοστή Φακών Επαφής (Οπτικό ή Οπτικό – Οπτομέτρη) για σχετικές συμβουλές.

37. Μπορώ να αποθηκεύσω τους φακούς επαφής μου σε νερό;

ΠΟΤΕ! Μην αφήνετε το νερό της βρύσης ή οποιοδήποτε άλλο τύπο νερού (φυσιολογικό ορό) να έρχεται σε επαφή με τους φακούς ή την θήκη φακών, ανεξάρτητα από τον τύπο φακού που χρησιμοποιείτε. Θα πρέπει επίσης να στεγνώσετε καλά τα χέρια σας μετά το πλύσιμο και πριν χειριστείτε τους φακούς σας.

38. Πώς μπορώ να πω αν οι μαλακοί φακοί επαφής μου είναι ανάποδα;

Αφαιρέστε το φακό από την θήκη ή τη συσκευασία και κρατήστε τον στο άκρο του καλά στεγνού σας δακτύλου. Εάν ο φακός γυρίζει ελαφρά στα άκρα, είναι η σωστή πλευρά για την εφαρμογή – αν οι άκρες στρέφονται ελαφρώς έξω και ο φακός φαίνεται ασυνήθιστα επίπεδος, είναι ανάποδα. Μερικοί φακοί έχουν εσωτερικούς και εξωτερικούς δείκτες για να σας κατευθύνουν. Ένας φακός που είναι τοποθετημένος ανάποδα, θα είναι ελαφρώς άβολος γενικά στο μάτι ή θα κινείται περισσότερο από το συνηθισμένο.

39. Μπορώ να φορέσω οποιοδήποτε τύπο μακιγιάζ με τους φακούς επαφής μου;

Γενικά, είναι καλύτερο να αποφύγετε να βάζετε kohl ή eyeliner στο εσωτερικό των βλεφάρων, καθώς αυτό μπορεί να κάνει τον φακό βρώμικο. Θυμηθείτε να εφαρμόσετε τους φακούς σας πριν τοποθετήσετε το μακιγιάζ και αφαιρέστε τους φακούς σας πριν να αφαιρέστε το μακιγιάζ. Πρέπει επίσης να αποφύγετε οποιαδήποτε επαφή μεταξύ των φακών επαφής και των λοσιόν ή κρεμών. Μην ξεχάσετε να ελέγξετε την ημερομηνία λήξης στα καλλυντικά σας και να τα απορρίψετε σύμφωνα με τις οδηγίες τους.

40. Μπορώ να χρησιμοποιήσω οποιοδήποτε διάλυμα με τους φακούς επαφής μου;

Για να αξιοποιήσετε όσο το δυνατόν καλύτερα τους φακούς σας, είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε τα διαλύματα που σας προτείνει ο Εφαρμοστής Φακών Επαφής (Οπτικός ή Οπτικός – Οπτομέτρης) για τον συγκεκριμένο τύπο φακού και να ακολουθήσετε προσεκτικά τις οδηγίες. Ο Εφαρμοστής Φακών Επαφής, μπορεί να σας καταγράψει τα διαλύματα που συνιστώνται για τις προδιαγραφές του φακού επαφής σας.

41. Είναι τα διαλύματα φακών επαφής ίδια;

Όχι. Διαφορετικά διαλύματα περιέχουν διαφορετικά συστατικά και μπορεί να απαιτούν διαφορετική χρήση για να είναι αποτελεσματικά. Ορισμένοι συνδυασμοί διαλυμάτων φακών μπορεί να είναι πιο συμβατοί με τα μάτια σας σε σχέση με άλλους, οπότε μην αλλάζετε τα διαλύματα που χρησιμοποιείτε, παρά μόνο με τη συμβουλή του Εφαρμοστή Φακών Επαφής (Οπτικού ή Οπτικού – Οπτομέτρη).

42. Είναι οι φακοί επαφής φιλικοί προς το περιβάλλον;

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι συνολικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις των αποβλήτων που παράγονται από τη χρήση προϊόντων φακών επαφής από τον τελικό καταναλωτή είναι ασήμαντες σε σχέση με την ποσότητα των αποβλήτων που παράγονται στην καθημερινή ζωή.