Τι διορθώνουν

Με την προϋπόθεση ότι προτείνεται η χρήση τους από τον Εφαρμοστή Φακών Επαφής (Οπτικό ή Οπτικό – Οπτομέτρη), οι φακοί επαφής μπορούν να διορθώσουν διαθλαστικά προβλήματα όρασης (αμετρωπίες) όπως μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμό, πρεσβυωπία και διάφορες οφθαλμικές παθήσεις, όπως ο κερατόκωνος, περιστατικά αφακίας και ανισομετρωπίας.

 

Με την προϋπόθεση ότι προτείνεται η χρήση τους από τον Εφαρμοστή Φακών Επαφής (Οπτικό ή Οπτικό – Οπτομέτρη), οι φακοί επαφής μπορούν να διορθώσουν διαθλαστικά προβλήματα όρασης (αμετρωπίες) όπως μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμό, πρεσβυωπία και διάφορες οφθαλμικές παθήσεις, όπως ο κερατόκωνος, περιστατικά αφακίας και ανισομετρωπίας. Η εφαρμογή τους προσφέρει μάλιστα ασφαλή και λειτουργικότερη όραση σε σύγκριση με τα γυαλιά και σε περιστατικά υψηλών αμετρωπιών και διαθλαστικής ανισομετρωπίας. Περαιτέρω, φακοί επαφής μπορεί να χρησιμοποιηθούν συμπληρωματικά με τη χρήση διαθλαστικών γυαλιών (π.χ. γυαλιών για διόρθωση της πρεσβυωπίας), με σημαντικά πλεονεκτήματα στη χρήση κατά την άθληση.

Πολλοί χρήστες, προτιμούν να φορούν γυαλιά οράσεως στην καθημερινότητά τους, χρησιμοποιώντας φακούς επαφής περιστασιακά, όπως σε κοινωνικές εκδηλώσεις, αθλητικές δραστηριότητες, ή απλώς για να αποφύγουν συμβιβασμούς στην επιλογή των γυαλιών ηλίου (μάσκες, πολύπλοκα σχήματα, καμπυλωτοί σκελετοί).

Είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει όριο ηλικίας στη χρήση των φακών επαφής καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις η χρήση τους είναι επιβεβλημένη (βρεφική αφακία). Η εφαρμογή τους είναι απόλυτα ασφαλής και ενδείκνυται παγκοσμίως για χρήση και από παιδιά – ήδη από την ηλικία των 8 ετών, εφόσον τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και συντήρησής τους υπό την επιτήρηση των κηδεμόνων τους.

Επίσης, έρευνες έχουν δείξει ότι πολλοί άνθρωποι που διέκοψαν τη χρήση φακών είτε για λόγους που αφορούν στην αποτελεσματική λύση προβλημάτων της όρασής τους, είτε για λόγους άνεσης, σήμερα, με τους διαθέσιμους νέους φακούς επαφής από σύγχρονα υλικά και καινοτόμους οπτικούς σχεδιασμούς, μπορούν να βρουν μία λύση που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους.

Πρέπει να το γνωρίζετε: Δεν υπάρχει ένας ιδανικός τύπος φακού επαφής που ταιριάζει σε όλα τα μάτια και να ικανοποιεί τις ανάγκες όρασης όλων.

Για να βεβαιωθείτε εάν και ποιούς φακούς επαφής μπορείτε να χρησιμοποιείτε, συμβουλευτείτε έναν Εφαρμοστή Φακών Επαφής. Κατά την πρώτη επίσκεψή σας, ο Εφαρμοστής Φακών Επαφής θα ενημερωθεί τόσο για τη γενικότερη υγεία σας, όσο και για το οφθαλμολογικό σας ιστορικό. Θα αξιολογήσει τις μετρήσεις παραμέτρων κερατοειδή, σύσταση και ποιότητα δακρύων κ.α., και, θα διαπιστώσει εάν κι εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ασφαλώς φακούς επαφής. Τέλος, θα συζητήσει μαζί σας για τις εξατομικευμένες ανάγκες σας όπως προκύπτουν από τον τρόπο ζωής σας, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα όρασης. Με βάση τις παραπάνω πληροφορίες, θα επιλεγούν οι κατάλληλοι φακοί επαφής για εσάς. Ο Εφαρμοστής Φακών Επαφής, είναι επίσης σε θέση να γνωρίζει και να αντιμετωπίζει ανεπιθύμητες καταστάσεις που ενδεχομένως εμφανιστούν, και, να σας καθοδηγήσει, εάν χρειάζεται να αλλάξετε τύπο φακών επαφής ή τον τρόπο με τον οποίο τους χρησιμοποιείτε, όπως και να σας παραπέμψει στον αρμόδιο επαγγελματία υγείας όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.